• Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Balos: En vacker lagun i Kreta

Balos: En vacker lagun i Kreta

‘’Balos på Kretas nordvästra spets är en destination som utstrålar en dualitet av naturskönhet som inte bara stannar vid stranden, men sträcker sig ända in i den skyddade lagunen. Denna plats fungerar som en gränsöverskridande naturupplevelse där du kan gå från att känna sanden under dina fötter till att glida genom kristallklara vatten inom loppet av några steg.’’

Skriven ac Frida Silvereke 

kapitel


Balos är av Kretas vackraste strand och belägen på öns nordvästra kust.

Dess landskap är en komplex sammanvävning av kulliga terränger, dramatiska klippformationer och en förtrollande lagun, vilket skapar en biotop av enastående rikedom och mångfald. 

För dem med en passion för snorkling blir den livliga undervattensvärlden en oändlig källa till upptäckte.

Det bör noteras att Balos inte är den mest barnvänliga stranden, men det kompenserar med att vara en inbjudan till en djupare förståelse och uppskattning av naturens komplexitet och skönhet.

Som en ytterligare bekräftelse på dess ekologiska betydelse, är Balos en del av skyddat Natura 2000-område, vilket understryker vikten av att bevara denna unika miljö för framtida generationer.

Balos lagun och strand

Transport till Stranden

Buss som åker i solnedgången

Busshållplats: Se på Google Maps

Kostnad: 12 €

Restid: 1 h 17 min

Med Buss

För att nå Balos, börja med en bussresa från Chania till den pittoreska staden Kissamos. Väl där, har du alternativet att antingen ta en taxi eller vandra de sista 5-6 km till denna ikoniska strand. Det är en äventyrlig resa som också låter dig uppleva Kretas landsbygd på ett intimt sätt.

Busshållplats: Bokad Upphämtning

Kostnad: 50 €

Restid: 2  h 15 min

Med Båt-Tour

För dig som önskar en förlängd vistelse på den förtrollande Elafonissi-stranden utan besväret av biluthyrning, erbjuder en guidad dags-tour en exklusiv och bekväm lösning. Detta ger dig en generös tidsram på 8-11 timmar att njuta av strandens natursköna skönhet, allt medan du får insikter och tips från en kunnig guide.

Hyrbil vid vattnet med berg

Kostnad: Hyra bil 30 € 

Restid: 0 h 45 min

Med Hyrbil

Att köra bil till Balos är en resa som erbjuder en perfekt balans mellan äventyr och komfort. Här får du möjlighet att njuta av Kretas landskap i din egen takt. Efter att ha parkerat, väntar en naturskön promenad på ungefär en kilometer till den himmelska oasen Balos.

Mest Pris-& tidsvärt

Hyrbil är det mest pris- och tidsvärda alternativet för att ta sig till Balos.

Minst Pris-& tidsvärt

Båt-tur är det minst pris- och tidsvärda alternativet för att ta sig till Balos.


Faciliteter och Bekvämligheter

Restaurang

Det finns inte några restauranger direkt vid stranden. Den närmaste matserveringen ligger faktiskt så långt som 8 km bort. Därför rekommenderar vi att du tar med dig en välplanerad picknick för en lång dag på stranden.

Strand Bar

Ingen strand-bar finns i omedelbar närhet av Balos strand. Om du planerar att spendera dagen här, rekommenderar vi att du tar med dig egna drycker så att din dag vid havet så problemfri som möjligt.

citroner och paprika i korg

Butik

Det finns inte någon butik i omedelbar närhet av strand. Därför rekommenderar vi starkt att du förbereder dig väl inför en dag i denna idylliska miljö. Se till att ta med tillräckligt med vatten och solskyddsfaktor till stranden.

strand dusch vid havet

Toalett & Dusch

Dusch- och/eller toalettfaciliteter saknas vid stranden. Vi rekommendera därför att du tar med dig eget toapapper, skräppåse och andra nödvändiga hygienartiklar för att göra din dag vid havet så bekväm som möjligt.


Bästa Boenden Nära Balos

En terrass under skugga vid pool

Till Stranden: 200 m

Till Balos: 6 km

Restaurang: 0 m

Chania Airport: 47 Km

Balos Beach Hotell

Här kan du välja mellan en rad sofistikerade sviter, lägenheter och studior, alla med balkonger som bjuder på enastående utsikter över havet eller det omgivande landskapet.

Njut av en ekologisk pool och en bubbelpool, eller utforska det moderna fitnessrummet.

Villas Phos and Kallos

Till Stranden: 1.8 km

Till Balos: 12.9 km

Restaurang: 1.1 km

Chania Airport: 41 Km

Villas Phos and Kallos

Villas Phos and Kallos, belägna i Kissamos, erbjuder en exklusiv oas med panoramautsikt över berg och hav.

Här kan du njuta av sofistikerade bekvämligheter och personlig service, inklusive skönhetstjänster, för en oförglömlig vistelse.

En hotellfrukost med utsikt över trädgård

Till Stranden: 900 m

Till Balos: 8.1 km

Restaurang: 3 m

Chania Airport: 47 Km

Kaliviani Traditional Hotel

Beläget på den pittoreska udden Gramvoussa, erbjuder hotellet en elegant tillflyktsort med enastående utsikt över Kissamosbukten.

Hotellet kompletterar din vistelse med lyxiga faciliteter, inklusive en året runt-öppen utomhuspool och en särskild barnpool.

Ett sovrum med säng och lampor

Till Stranden: 30 m

Till Balos: 15.8 km

Restaurang: 5 m

Chania Airport: 43 Km

Wink Bnb Paraliaki

Wink Bnb Paraliaki, beläget i hjärtat av Kissamos och ett stenkast från Telonio-stranden, erbjuder en raffinerad oas med panoramautsikt över bergen.

Varje lägenhet är en symfoni av komfort och stil, komplett med en terrass som öppnar upp för en vidsträckt havsutsikt. 

För dig som reser med budget

hostel 

I Chania finner du ett rikt utbud av hostels som kombinerar prisvärdhet med social dynamik.

Perfekt för den budgetmedvetne resenären som värdesätter upplevelser och sociala kontakter. 

Här får du en kostnadseffektiv bas och en plattform för att utforska staden med likasinnade, vilket berikar din resa på ett meningsfullt sätt.


Aktiviteter och Natur

Snorkling under vattnet

Snorkling

Det klara vattnet erbjuder en exceptionell visuell klarhet, vilket förstärker observationen av det marina livet. Snorklingen blir därmed en meditativ upplevelse, där ljusets refraktion och den akvatiska floran och faunan samverkar i en sensorisk helhet. 

två paddelbrädor på vattnet

Aktiviteter

Även om stranden i sig inte erbjuder vattenaktiviteter, inkluderar de flesta båtturer ofta sådana upplevelser i sina paket. Detta kompenserar för strandens begränsade aktivitetsutbud och berikar den övergripande upplevelsen.

Elafonissi skyddade ägg

Sköldpaddor

Sköldpaddor lägger ibland sina ägg på stranden, vilket förhöjer områdets ekologiska värde. Avgränsade, repmarkerade zoner bör respekteras för att skydda dessa känsliga processer. 

Elafonisi rosa sand

Bevarande av Miljön

Att besöka denna natursköna strand är inte bara en estetisk njutning, utan också ett ansvar. Det är av yttersta vikt att vi alla bidrar till att bevara denna orörda miljö genom att noggrant ta med oss allt skräp. 


bästa tiden att besöka balos

Att planera bästa tiden att resa till Balos kan vara svårt, särskilt när det gäller att välja den perfekta tiden att åka.

Men oroa dig inte, vi har några tips som kan göra ditt val lite enklare:

Om du är ute efter en mer avkopplande och lugn vistelse, då är maj och juni dina månader.

De kommer precis innan turistsäsongen tar fart, vilket innebär att du inte behöver trängas med horder av människor.

Det är en tid då du kan njuta av Balos i en mer intim atmosfär. Vattentemperaturen är också på den behagligare sidan, perfekt för ett uppfriskande dopp.

Och även om solen är generös, är den inte så intensiv att den blir obehaglig, vilket gör det till en fantastisk tid för att utforska området.

Å andra sidan, om du är mer flexibel med din tid och vill undvika sommarens hetta, kan september och oktober vara mer lämpliga för dig.

Dessa månader kommer efter den hektiska högsäsongen och erbjuder en mer avslappnad upplevelse.

Klimatet är fortfarande tillräckligt varmt för att du inte ska behöva packa en extra tröja, och vattnet håller en behaglig temperatur.

En extra bonus är att du minskar risken för värmeslag, vilket kan vara en verklig oro under de brännande sommarmånaderna.

vädertemperatur

På Kreta observeras de högsta temperaturerna vanligtvis mellan juni och augusti, men det är inte ovanligt att det varma klimatet fortsätter in i oktober.

I vissa fall kan man även uppleva förhöjda temperaturer ända fram till november.

Det bör dock noteras att temperaturen generellt sett börjar sjunka i november och förblir relativt låg fram till mars.

Det är i maj som klimatet återigen blir varmt och behagligt, vilket markerar en övergång till en mer gynnsam period för strandäventyr.

vattentemperatur

Vattentemperaturen på Kreta når sin höjdpunkt under perioden juni till september, vilket gör dessa månader särskilt inbjudande för vattenaktiviteter.

Efter denna period inleds en gradvis nedgång i vattentemperaturen som varar genom vintermånaderna.

Det är mellan januari och april som vattnet är som kallast, vilket kan göra det mindre attraktivt för simning och andra vattenbaserade aktiviteter.