• Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Elafonissis: Kretas Rosa Paradisstrand

Elafonissis: Kretas Rosa Paradisstrand

''Elafonissi Beach är Kretas vackra rosa strand, en idyll som står som en hyllning till naturens underverk. Belägen på den sydvästra spetsen av ön, erbjuder denna extraordinära plats en sällsynt harmoni av naturlig skönhet och lugn. Här möts du av en visuell symfoni där sanden skimrar i nyanser av rosa och vit, och det turkosa havet speglar himlens färgpalett i en närmast magisk dans.''

Skriven ac Frida Silvereke 

kapitel


Elafonissi Beach hittar du nästlad längs Kretas sydvästra kust, cirka 60 kilometer från den historiska staden Chania.

Den idylliska och obebodd ön är inte en vanlig kustremsa; den är en symfoni av färger, mest framträdande är den rosa nyansen som pryder dess sand. 

Denna extraordinära färgpalett är resultatet av en naturlig alchemi, där tusentals mikroskopiska skalfragment har samlats genom tiderna.

Dessa fragment är huvudsakligen biprodukter från pulvriserade koraller och snäckskal, vilka tillsammans skapar en visuell fest för ögat. 

Men Elafonissi Beach är inte enbart en visuell njutning; den är också en oas av komfort och säkerhet, särskilt för familjer.

Det grunda vattnet gör det till en idealisk plats för barn och vuxna att njuta av havet utan bekymmer. 

Utöver dess estetiska och praktiska fördelar, är Elafonissi också en ekologisk skatt.

Det är ett skyddat Natura 2000-område, och varje år blir det en fristad för sköldpaddor som kommer hit för att lägga sina ägg.

Det finns särskilda avgränsade områden för detta ändamål, vilket ytterligare förstärker ön som en plats där skönhet och bevarande går hand i hand.

klart havsvatten

Transport Till Stranden

Buss som åker i solnedgången

Busshållplats: Se på Google Maps

Kostnad: 20- 24 €

Restid: 1 h 40 min

Med Buss

Bussresan från Chanias busstation erbjuder en avkopplande transportlösning. Med en tur-och-returbiljett i handen kan du luta dig tillbaka och förlora dig i den betagande skönheten av Kretas majestätiska berg och pittoreska dalar. 

buss invändigt

Busshållplats: Bokad Upphämtning

Kostnad: 30- 60 €

Restid: 1  h 40 min

Med Buss-Tour

För dig som önskar en förlängd vistelse på den förtrollande Elafonissi-stranden utan besväret av biluthyrning, erbjuder en guidad dags-tour en exklusiv och bekväm lösning. Detta ger dig en generös tidsram på 8-11 timmar att njuta av strandens natursköna skönhet, allt medan du får insikter och tips från en kunnig guide.

Hyrbil vid vattnet med berg

Kostnad: Hyra bil 30 € + parkering 5€

Restid: 1 h 40 min

Med Hyrbil

En bilresa från Chania till Elafonissi erbjuder den ultimata friheten och flexibiliteten för den äventyrliga resenären. Denna transportmetod ger dig en unik möjlighet att utforska Kretas betagande landskap i din egen takt, med friheten att göra spontana stopp och djupdyka i den grekiska landsbygdens charm.

Mest Pris-& tidsvärt

Kollektivtrafik är det mest pris- och tidsvärda alternativet för att ta sig till Elafonissi.

Minst Pris-& tidsvärt

Hyrbil är mest kostsamma sättet att ta sig till Elafonissi. Tidsmässigt skiljer det sig inte åt.


Faciliteter och Bekvämligheter

Restaurang

Här kan du njuta av klassisk grekisk mat som förhöjer din stranddag,  Dessa restauranger blir en naturlig del av din dag vid stranden, och ger dig en utmärkt möjlighet att smaka på lokala delikatesser i en behaglig miljö.

Strand Bar

Strand-baren som ligger intill Elafonissi erbjuder en avkopplande plats där du kan njuta av goda drycker och snacks, allt medan du har en fantastisk utsikt över det klara havet och den fina sanden. Denna strand-bar ger dig en trevlig paus.

citroner och paprika i korg

Butik

Den lilla mini-market som finns erbjuder en praktisk lösning för alla dina omedelbara behov. Här kan du snabbt och enkelt plocka upp allt från snacks och drycker till solskyddsprodukter, vilket gör din dag vid havet ännu mer bekväm.

strand dusch vid havet

Toalett & Dusch

Det finns dusch- och toalett som bidrar till en bekväm och bekymmersfri dag vid havet. För en liten summa kan du fräscha upp dig efter en dag i solen eller innan du beger dig till någon av de närliggande restaurangerna.


Bästa Boenden Vid Elafonissi

Elafonisi Resort by Kalomirakis Family

Till Elafonissi: 650 m

Restaurang: 80 m

Chania Flygplats: 90 km

Elafonisi Resort by Kalomirakis Family

Nestlad i en förtrollande olivträdgård, erbjuder Elafonissi Resort by Kalomirakis Family en unik och exklusiv oas av lugn och skönhet.

Här kan du njuta av en sofistikerad atmosfär som förhöjs av panoramautsikt över det skimrande Libyska havet.

Elafonisi Villa above the Beach

Till Elafonissi: 1 km

Restaurang: 750 m

Chania Flygplats: 88 km

Elafonissi Villa above the Beach

Elafonissi Villa Above the Beach är en rymlig två-sovrums villa som erbjuder en unik kombination av komfort och äventyr, allt inramat av en förtrollande trädgårdsutsikt.

Villan erbjuder en solterrass, perfekt för avkopplande dagar i solen eller mysiga kvällar under stjärnorna. 

Lafo Rooms Elafonisi

Till Elafonissi: 320 m

Restaurang: 100 m

Chania Flygplats: 90 km

Lafo Rooms

Lafo Rooms, beläget en kort promenad från den berömda Elafonissi-stranden, erbjuder en exklusiv tillflyktsort där komfort möter naturskön elegans.

Här kan du njuta av en privat balkong som öppnar upp mot en lummig trädgård och en solig terrass, skapande en atmosfär av lugn och avkoppling.

Elafonisi Villas

Till Elafonissi: 450 m

Restaurang: 0 m

Chania Flygplats: 90 km

Elafonissi Villas erbjuder en exklusiv oas av komfort och elegans.

Här kan du njuta av en privat pool och bubbelpool, samt en egen strand med panoramautsikt över Medelhavet.

Varje villa erbjuder en atmosfär av sofistikerad avkoppling, kompletterad av moderna bekvämligheter och en frukostservice som förhöjer din vistelse. 

för dig som reser med budget

hostel 

Ett hostel utgör ett utmärkt boendealternativ för den budgetmedvetne resenären eller för dig som, likt oss, prioriterar att investera mer i aktiviteter än i själva boendet.

Denna typ av logi erbjuder inte bara en kostnadseffektiv lösning, utan också en unik möjlighet att knyta sociala kontakter. Det skapar en plattform för att utforska om

rådet i sällskap av likasinnade, vilket kan berika din reseupplevelse på ett betydelsefullt sätt.


Aktiviteter och Natur

Snorkling under vattnet

Snorkling

Med sitt klara vatten och rika marina liv erbjuds du en unik möjlighet att utforska en undervattensvärld full av färgglada fiskar och koraller, vilket gör din dag vid havet till en äventyrlig och minnesvärd upplevelse.

två paddelbrädor på vattnet

Aktiviteter

Du kan förhöja din strandupplevelse genom att hyra en paddelbräda. Detta ger dig en unik möjlighet att utforska det kristallklara vattnet på ett äventyrligt och roligt sätt.

Elafonissi skyddade ägg

Sköldpaddor

Stranden är en viktig boplats för sköldpaddor som kommer hit för att lägga sina ägg. Områden markerade med rep skyddar äggen och vi uppmanar alla att respektera dessa avgränsningar för att bevara dessa fina djur.

Elafonisi rosa sand

Bevarande av Miljön

Längst stranden finns skyltar som uppmanar besökare att inte ta med sig sanden hem. Det faktum att turister tar med sig sanden hem kan leda till att stranden temporärt förlorar sitt karakteristiska rosa skimmer. 


bästa tiden att besöka elafonissi

Att välja den bästa tiden för en resa till Elafonissi kan vara en personlig fråga, men vi har några insikter som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Om du är ute efter den berömda rosa stranden, är maj och juni de månader du bör sikta på.

Det är under denna period som nya skalfragment spolas upp på stranden, vilket ger den dess unika, rosa nyans. Temperaturen är behaglig och så även vattnet. 

Om du istället föredrar en lugnare upplevelse, kan september och oktober vara mer i din smak.

Stranden är mindre folktät under dessa månader, vilket gör det lättare att njuta av den naturliga skönheten.

Men kom ihåg att du inte kommer att få se den rosa stranden under hösten, detta beror ofta på att besökare, trots uppmaningar, tar med sig sanden som "souvenirer".

Så, oavsett om du är ute efter den unika rosa stranden eller bara en lugn stund vid havet, har Elafonissi något att erbjuda dig. Det gäller bara att veta vad du prioriterar och planera ditt besök därefter.

Vädertemperatur

På Kreta observeras de högsta temperaturerna vanligtvis mellan juni och augusti, men det är inte ovanligt att det varma klimatet fortsätter in i oktober. I vissa fall kan man även uppleva förhöjda temperaturer ända fram till november.

Det bör dock noteras att temperaturen generellt sett börjar sjunka i november och förblir relativt låg fram till mars.

Det är i maj som klimatet återigen blir varmt och behagligt, vilket markerar en övergång till en mer gynnsam period för strandäventyr.

vattentemperatur

Vattentemperaturen på Kreta når sin höjdpunkt under perioden juni till september, vilket gör dessa månader särskilt inbjudande för vattenaktiviteter.

Efter denna period inleds en gradvis nedgång i vattentemperaturen som varar genom vintermånaderna.

Det är mellan januari och april som vattnet är som kallast, vilket kan göra det mindre attraktivt för simning och andra vattenbaserade aktiviteter.