• Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Knossos Vandringsled: Från Palats till Natur

Knossos Vandringsled: Från Palats till Natur

''Upptäck en gömd vandringsled bakom Knossos, en pärla för naturälskare och äventyrare i Kretas hjärta. Följ vår berättelse om en dag bland olivlundar och antika akvedukter, där varje steg berättar en historia och varje utsikt tar andan ur dig.''

Skriven ac Frida Silvereke 

kapitel


Vandringsleden bakom Knossos 

Logistiken för dagen:

Bussbiljett: 1.5€/pers. | Ruttens Längd: 9 km | Tid: 2 h 30 min | Ruttyp: Loop | Matsäck : Nödvändigt | Plats: Se Google Maps | Från Heraklion: 5.5 km

Knossos som ligger en kort bit utanför Heraklion i Kreta gömmer även en mysig vandringsled. Vi älskar att vara ute i naturen och vi hittade just denna med hjälp av Alltrails

Denna vandringsled är varken väl markerad eller lätt att se, så att ladda ner en karta är verkligen hjälpsamt.

Det var väldigt skönt att det var en folktom led men vi kan tänka oss att de flesta åker dit för att besöka Knossos och inte gå på en promenad. 


Aqueduct bro

Den första stigen vi hamna på gick genom ett fält av olivträd, det var otroligt fin utsikt därifrån och vi såg en aqueduct bro som såg ut att gå mot Knossos.

För er som inte vet användes aqueduct broar som en metod att leda vatten in till städer/palats. Vilket känns väldigt häftigt.

Är du sugen på äventyr?  Hitta din hyrbil för att utforska Kreta.


Druvfällt & gamla strukturer 

Promenaden gav oss möjlighet att se dessa fantastiska vyer, och jag som älskar vindruvor vill bara sätta mig under vindruvklasarna tills solen går ner.

Något jag tänkte på när vi gick här var hur mycket det påminner mig om Tyskland, då jag bodde i en av regionerna där de gör viner.

Vi stötte på denna häftiga bro, och vi tror att det också kan vara en aqueduct bro, men är inte lika säkra.

Men utsikten är otroligt fin här. Vi gick vidare och kom ner till en rinnande bäck, dock med en väldigt liten mängd vatten. 

Vill du slippa planera nästa äventyr? Då kan du Hitta din Guide för en välplanerad dag utan att behöva tänka på logistiken. 


Skogsparker 

Senare kom vi upp till en liten kyrka och en skogspark där det satt många hundar med sina ägare. Vi tog en paus här och åt lite kanelbullar, drack massor med vatten och njöt av den fantastiska utsikten. 

Promenaden fortsatte uppåt och mer uppåt, vi gick förbi otroligt stora maffiga hus, men också helt övergivna ställen, det känns som att vartannat hus här är övergivet. 


kattungar & uppförsbackar 

Vi behövde här gå en kort bit på en större väg, sen kom vi ner till en gullig liten gata och vi gick först förbi dessa söta små katter. Vi har märkt att alla här är väldigt noga med att förse hemlösa djur med mat och vatten.

Vi gick sedan neråt en bit och kom under en naturlig tunnel gjord av vass. Väldigt härligt känsla att gå under, men sen började vägen leda upp.

Och mer upp, medan vi gick här så kom det en bil, bakom den sprang hans två hundar, väldigt snabba små ben.

Här finns Kretas topp 10 bästa vandringsleder samlade för dig som vill ut på fler äventyr.


fantastiska utsikter

Vi flåsade i 1 km ungefär, sen började backen bana ut sig, och vi kunde andas lite bättre.

Från den här toppen kunde vi se Knossos i sin helhet, och vi var båda överens om att det var riktigt mäktigt att se från det perspektivet och det gav en helt ny känsla för hur det måste ha sett ut under sin storhetstid. 

Därefter började nedförsbacken, och det gick brant ner en bra bit, sen hamna vi på en otroligt lerig väg och både skor och strumpor blev blöta.

Det var dock inget som störde oss, kanske mest för att vi äntligen gått runt och vi kunde sätta oss vid busshållplatsen. 


tips & tankar

Det är en vandringsled som passar dig med god fysisk hälsa, det finns ont om platser att vila på längst vägen, den första är intill parken vid kyrkan.

Något annat som är bra att tänka på är att ha en keps eller solhatt på sig, det kommer tillfällen där det finns gott om skugga, men också tillfällen där det inte finns någon skugga alls. 

Något som vi rekommenderar att göra när du besöker Knossos är att ta dig upp för kullen på andra sidan om palatset, för att få se det i sin helhet.

Denna väg är första biten väldigt lätt, och med tanken att det inte alltid är lerigt på vägen så kommer sedan en lång uppförsbacke. 


Vi satt sedan svettiga och väntade på bussen hem. Som med glädje kommer var 15 minut fram till 22:00 på kvällen.

Vi båda var mycket nöjda och sådär härligt trötta när vi kom hem, med den där känslan som bara en lång dag i naturen kan ge. 

Vi är båda överens om att vi skulle kunna gå denna vandringsled igen och vi älskade omgivningen, utsikterna och svårighetsgraden som passade oss perfekt.