Matala: Den Djupare Skönhet

‘’Matala på Kretas sydkust är som att kliva in i en levande tidskapsel. Här fängslas inte bara dina sinnen av det klara vattnet och de imponerande klippformationerna, utan också av en svunnen tids atmosfär. Detta paradis erbjuder en unik symbios av naturskönhet och historiska ekon som förvandlar varje besök till en multifacetterad upplevelse.’’

Skriven ac Frida Silvereke 

kapitel


Matalas strand är mer än bara en idyllisk plats att koppla av och simma; det är en levande karta över naturliga och historiska fenomen.

Sträckt över 260 meter av Kretas sydkust, ligger stranden inbäddad i en naturlig vik som skyddas av robusta klippformationer.

Klipporna står inte bara som majestätiska väktare till viken, de rymmer också en rad av människogjorda grottor som har etsat sig in i klippans ansikte över tid.

Sanden på stranden är av den grövre sorten, vilket kan kännas som en ovanlig egenskap vid första anblicken. 


transport till stranden 

Buss som åker i solnedgången

Busshållplats: Se på Google Maps

Kostnad: 6- 8 €

Restid: 2 h 02 min

Med Buss

Om du har Heraklion som din utgångspunkt, kan kollektivtrafik vara ett tidsmässigt prisvärt alternativ. Det är en praktisk och ekonomiskt fördelaktig lösning för dig som önskar en smidig resa till denna fascinerande destination.

buss invändigt

Busshållplats: Bokad Upphämtning

Kostnad: 30-100 €

Restid: 1  h 28 min

Med Buss-Tour

Att ta sig till Matala genom en heldagstur är ett utmärkt sätt att uppleva denna ikoniska destination på Kreta. En heldagstur till Matala ger dig möjlighet att fullt ut njuta av områdets rika historia och natursköna landskap, utan att behöva fokusera på transport och planering.

Hyrbil vid vattnet med berg

Kostnad: Hyra bil 30 € 

Restid: 0 h 56 min

Med Hyrbil

Att hyra en bil erbjuder en betydande fördel i form av tidsbesparing jämfört med kollektivtrafik. Denna flexibilitet gör det möjligt att spendera en längre del av dagen i Matala, vilket ger dig mer tid att utforska områdets unika attraktioner och natursköna landskap.

Mest Pris-& tidsvärt

Hyrbil är det mest pris- och tidsvärda alternativet för att ta sig till Matala.

Minst Pris-& tidsvärt

Guidad tur är minst pris- och tidsvärda alternativet för att ta sig till Matala. 


faciliteter & bekvämligheter 

Restaurang

Det finns ett generöst utbud av restauranger, strategiskt placerade för de som önskar en paus från solen och havet. För de som föredrar en lättare stund, erbjuder områdets caféer en perfekt möjlighet att koppla av med en kopp kaffe. 

Strand Bar

Du kan hitta flera inbjudande barer vid stranden. Här erbjuds ett brett utbud av drycker, från kalla öl till färgsprakande cocktails, som alla är utmärkta för att svalka sig i den grekiska solen.

citroner och paprika i korg

Butik

I närområdet av Matala-stranden finner du ett urval av små butiker som är redo att tillgodose dina grundläggande behov. Här kan du hitta allt från flaskvatten till andra nödvändigheter som kan komma väl till pass under en dag vid stranden.

strand dusch vid havet

Toalett & Dusch

Det finns välutrustade toalett- och duschfaciliteter att tillgå, vilka bidrar till en komfortabel och bekymmersfri stranddag. Dessa faciliteter erbjuder dig möjligheten att fräscha upp dig.


Bästa boende vid matala

Till Matala: 100 m

Restaurang: 50 m

Heraklion International Airport: 54 km

Boutique Hotel Die Zwei Brüder

Här erbjuds en upplevelse som överträffar det vanliga, med möjligheter till en rad aktiviteter som cykling, fiske och vandring.

Varje morgon väntar en exklusiv frukostupplevelse som tillfredsställer alla smaker.

En perfekt plats för att koppla av och njuta av din semester.

Till Matala: 50 m

Restaurang: 40 m

Heraklion International Airport: 54 km

Matala home Golden View

Golden View Residence i Matala är en symbol för sofistikerad elegans och diskret lyx.

Här erbjuds en oförglömlig upplevelse av komfort och skönhet, förstärkt av en förtrollande havsutsikt och en atmosfär av tidlös charm.

Välkommen till en värld där varje detalj är utformad för att överträffa dina förväntningar.

Till Matala: 350 m

Restaurang: 350 m

Heraklion International Airport: 53 km

Luxury Villas Ammos in Style

Ammos in Style Villas i Matala representerar en höjdpunkt av diskret lyx och sofistikerad design.

Här kan du njuta av en rad exklusiva aktiviteter, från snorkling och cykling till fiske, allt medan du upplever den ultimata komforten.

Varje morgon inleds med en gourmetfrukost som erbjuder något för varje smak.

stolar med utsikt vid vattnet

Till Matala: 40 m

Restaurang: 30 m

Heraklion International Airport: 54 km

nieva apartment 1

Här erbjuds en upplevelse som transcenderar det vanliga, med en förtrollande havsutsikt och en atmosfär av tidlös elegans.

Upplev en rad aktiviteter som cykling i de natursköna omgivningarna.

Välkommen till en värld där varje detalj är skapad för att överträffa dina högsta förväntningar.

För dig som reser med budget

hostel 

För den budgetmedvetne resenären, eller för dig som, likt oss, prioriterar aktiviteter över boende, erbjuder Matala ett utmärkt hostel.

Denna typ av logi utgör inte bara en kostnadseffektiv lösning, utan skapar även en unik social dynamik.

Det ger en möjlighet att knyta nya kontakter och utforska områdets rika kultur och historia i sällskap av likasinnade.


aktiviteter & natur

Snorkling under vattnet

Snorkling

Matala är en framstående destination för snorkling på Kreta, känd för sin rika marina biodiversitet och komplexa undervattenslandskap. För den historiskt intresserade finns även spår av en antik romersk hamn.

två paddelbrädor på vattnet

Aktiviteter

Även om stranden i sig inte erbjuder vattenaktiviteter, erbjuder både snorklingen och klipporna en upplevelse i sig. Vilket kan kompensera för strandens begränsade aktivitetsutbud. 

Elafonissi skyddade ägg

Sköldpaddor

I vattnen kring Matala har du den unika möjligheten att observera sköldpaddor i deras naturliga habitat. Det är dock viktigt att hålla avstånd till dessa varelser för att inte riskera att stressa dem.

Elafonisi rosa sand

Bevarande av Miljön

Om du besöker Matala är det viktigt att du tar med dig allt skräp och eventuell mat du har med dig. Genom att agera ansvarsfullt och respektfullt mot naturen bidrar vi alla till att bevara detta unika landskap för framtida generationer.


bästa tiden att besöka Matala

Att besöka Matala är en upplevelse som kan variera kraftigt beroende på när du väljer att åka. Här är våra egna preferenser:

Om du är ute efter en mer avslappnad och naturnära upplevelse, är maj och juni månader du bör överväga. Vädret är behagligt varmt, men inte så hett att det blir obehagligt.

Dessutom är stränderna mindre trångt befolkade, vilket ger en mer intim atmosfär. En extra bonus under våren är att chansen att stöta på marint liv som sälar och sköldpaddor är högre, eftersom det mänskliga störningsmomentet är på en lägre nivå.

Om du istället föredrar att snorkla och utforska det marina livet, kan september vara en utmärkt tidpunkt. Vattnet är varmt, och det marina ekosystemet är i full blom.

Men var medveten om att sannolikheten att se sälar eller sköldpaddor är mindre under denna period, eftersom de tenderar att hålla sig undan när det är fler människor i området.

vädertemperatur 

På Kreta observeras de högsta temperaturerna vanligtvis mellan juni och augusti, men det är inte ovanligt att det varma klimatet fortsätter in i oktober.

I vissa fall kan man även uppleva förhöjda temperaturer ända fram till november.

Det bör dock noteras att temperaturen generellt sett börjar sjunka i november och förblir relativt låg fram till mars.

Det är i maj som klimatet återigen blir varmt och behagligt, vilket markerar en övergång till en mer gynnsam period för strandäventyr.

vattentemperatur

Vattentemperaturen på Kreta når sin höjdpunkt under perioden juni till september, vilket gör dessa månader särskilt inbjudande för vattenaktiviteter.

Efter denna period inleds en gradvis nedgång i vattentemperaturen som varar genom vintermånaderna.

Det är mellan januari och april som vattnet är som kallast, vilket kan göra det mindre attraktivt för simning och andra vattenbaserade aktiviteter.