• Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Vai: Den Oslagbara Palmstranden

Vai: Den Oslagbara Palmstranden

‘’Vai som är en verklig pärla på Kreta är en destination man inte förväntar sig att stöta på i Europa. Namnet Vai, som betyder "palm" på grekiska, är mer än en titel, det är en försmak av det exotiska som väntar besökarna. Det är ett landskap prytt av en unik och förtrollande palmskog.’’

Skriven ac Frida Silvereke 

Kapitel


Vai-stranden på Kretas östkust är en unik plats där medelhavskaraktär möter en tropisk atmosfär, tack vare en angränsande palmskog med cirka 5,000 palmer.

Denna skog är inte bara estetiskt tilltalande, utan också en ekologisk guldgruva och ett naturligt skydd mot solen och yttre ljud.

En kort promenad från Vai ligger Psili Ammos-stranden, en mindre och mer avskild plats utan kommersiella störningar. Här kan du njuta av kristallklart vatten och en djupare form av stillhet.

Geografiskt nära varandra, erbjuder dessa två stränder en kontrast av upplevelser: Vai är livfull och tropisk, medan Psili Ammos är en oas av lugn.

Oavsett dina preferenser, erbjuder dessa stränder en rik och mångfacetterad naturupplevelse inom gångavstånd, och är platser du sannolikt kommer att vilja besöka igen.


Transport till Stranden

Buss som åker i solnedgången

Busshållplats: Se på Google Maps

Kostnad: 117- 139 €

Restid: 2 h 36 min

Med Buss

Att resa med kollektivtrafik från Heraklion till Sitia är tekniskt möjligt, men det är viktigt att notera att resan är både tidskrävande och kostsam. Dessutom kräver ankomsten till Sitia oftast en taxi, för att nå Vai. 

buss invändigt

Busshållplats: Bokad Upphämtning

Kostnad: 50 €

Restid: 2  h 15 min

Med Buss-Tour

För dig som önskar en förlängd vistelse på den förtrollande Elafonissi-stranden utan besväret av biluthyrning, erbjuder en guidad dags-tour en exklusiv och bekväm lösning. Detta ger dig en generös tidsram på 8-11 timmar att njuta av strandens natursköna skönhet, allt medan du får insikter och tips från en kunnig guide.

Hyrbil vid vattnet med berg

Kostnad: Hyra bil 30 € 

Restid: 2 h 0 min

Med Hyrbil

Att hyra en bil för att ta sig till Vai erbjuder en oöverträffad frihet att utforska mer av regionens kustlinje på egen hand. För dig som har möjlighet att hyra bil, är det alternativ som är det mest prisvärda och det ger en personlig och skräddarsydd upplevelse av området. 

Mest Pris-& tidsvärt

Hyrbil är det mest pris- och tidsvärda alternativet för att ta sig till Vai.

Minst Pris-& tidsvärt

Kollektivtrafik är mest kostsamt och det tar lång tid att komma fram till Vai.


Faciliteter och Bekvämligheter 

Restaurang

En restaurang och ett café välkomnar dig direkt vid Vai-stranden. I restaurangen serveras klassisk grekisk mat och caféet erbjuder möjligheten att ta en kopp kaffe och bara slappna av.

Strand Bar

Caféet på Vai-stranden är en inbjudande oas för den törstige. Här kan du finna en rad goda drinkar, perfekt för att svalka sig i den grekiska solen. Från iskalla glassar till färgstarka cocktails, finns det något för alla smaker.

citroner och paprika i korg

Butik

En liten kiosk finns redo vid Vai-stranden. Här kan du köpa allt från flaskvatten för att hålla sig hydratiserad till solskydd för extra skydd mot solens strålar. Perfekt om du glömt något hemma.

strand dusch vid havet

Toalett & Dusch

Vid Vai-stranden finns dusch- och toalettfaciliteter som bidrar till en bekväm och bekymmersfri dag vid havet. Du kan fräscha upp dig efter en dag i solen eller innan du beger dig vidare eller bara skölja bort saltet från håret. 


Bästa Boende vid Vai

en uteplats med gröna kuddar

Till Stranden: 850 m

Till Vai: 850 m

Restaurang: 950 m

Sitia Public Airport: 14 Km

Finikas house

Finikas House är en oas av sofistikerad komfort och diskret lyx.

Med en elegant terrass som bjuder på en idyllisk trädgårdsutsikt, erbjuder denna reträtt en exklusiv och avkopplande atmosfär.

Det är den perfekta utgångspunkten för att utforska de omgivande naturskönheterna och kulturella pärlorna.

Pool och terrass i solnedgången

Till Stranden: 2.2 km

Till Vai: 12.7 km

Restaurang: 40 m

Sitia Public Airport: 4.8 Km

S&O Lux Villa Sitia

S&O Lux Villa i Agia Fotia är en höjdpunkt av sofistikerad lyx, komplett med en privat, säsongsöppen utomhuspool och en terrass som erbjuder enastående utsikt.

Denna trestegsvilla är utrustad med moderna bekvämligheter och är en utmärkt utgångspunkt för att utforska närliggande attraktioner.

En upplevelse som förenar elegans och komfort.

urnor som står ute på en terrass med berg i bakgrunden

Till Stranden: 750 km

Till Vai: 4.5 km

Restaurang: 700 m

Sitia Public Airport: 14 Km

Panorama Family House

Lagos Studios & Apartments i Palekastro på Kreta kombinerar elegans och bekvämlighet i en frodig trädgårdsomgivning.

Varje luftkonditionerad enhet erbjuder en privat balkong med panoramautsikt och ett välutrustat pentry.

I närområdet finner du tavernor och minimarknader, vilket gör detta till ett utmärkt val för den sofistikerade resenären.

pool med utsikt vid solnedgången

Till Stranden: 1.2 km

Till Vai: 12 km

Restaurang: 500 m

Sitia Public Airport: 8 Km

LASSION GOLDEN BAY

Detta hotell erbjuder en oas av lyx och bekvämlighet.

Här kan du njuta av en säsongsöppen utomhuspool, en lummig trädgård och en förstklassig restaurang.

Varje morgon inleds med en utsökt kontinental frukost, vilket gör detta boende till en idealisk utgångspunkt för att utforska regionens skönhet.


Aktiviteter och Natur 

Snorkling under vattnet

Snorkling

Snorkling på Vai är en underbar upplevelse av marint liv, där varje simtag tar dig närmare en värld av biologisk mångfald. Det finns en dykarklubb redo med certifierade instruktörer och utrustning.

två paddelbrädor på vattnet

Aktiviteter

Vai erbjuder en rad vattenaktiviteter passande för olika intressen och färdighetsnivåer. Från adrenalinfyllda jet-ski-äventyr till den tekniskt krävande konsten av windsurfing. 

Elafonissi skyddade ägg

Sköldpaddor

Vid Vais kustlinje händer det ibland att sköldpaddor kommer i land för att lägga sina ägg. Avgränsade, repmarkerade zoner bör respekteras för att skydda dessa känsliga processer. 

Elafonisi rosa sand

Bevarande av Miljön

Miljöbevarande är en kritisk aspekt som inte kan förbises, särskilt i områden rika på naturlig skönhet och biologisk mångfald. Genom att agera ansvarsfullt kan vi alla bidra till en mer hållbar natur.


när är det bäst att besöka vai

Maj & juni samt september & oktober är bästa tiden att besöka Vai. Det är såklart svårt att veta när man ska åka på semester och varierar ganska mycket beroende på ens egna preferenser. Här kommer våra: 

Om du föredrar en lugnare atmosfär, är maj och juni idealiska. Dessa månader ligger precis innan högsäsongen drar igång, vilket innebär att stränderna inte är överfulla.

Du får chansen att njuta av en mer avslappnad miljö, och vattentemperaturen är behaglig nog för svalkande dopp.

Solen skiner, men värmen är inte överväldigande, vilket gör det till en utmärkt tid för att utforska omgivningarna utan att känna dig utmattad.

September och oktober, å andra sidan, kommer efter högsäsongen och erbjuder också en mindre trång miljö.

Vädret är fortfarande behagligt, och du behöver inte oroa dig för att det ska bli för kallt, varken i luften eller i vattnet.

En annan fördel med att resa under denna period är att du minskar risken för värmeslag, något som kan vara en oro under de hetaste månaderna.

Vädertemperatur  

På Kreta observeras de högsta temperaturerna vanligtvis mellan juni och augusti, men det är inte ovanligt att det varma klimatet fortsätter in i oktober.

I vissa fall kan man även uppleva förhöjda temperaturer ända fram till november.

Det bör dock noteras att temperaturen generellt sett börjar sjunka i november och förblir relativt låg fram till mars.

Det är i maj som klimatet återigen blir varmt och behagligt, vilket markerar en övergång till en mer gynnsam period för strandäventyr.

Vattentemperatur

Vattentemperaturen på Kreta når sin höjdpunkt under perioden juni till september, vilket gör dessa månader särskilt inbjudande för vattenaktiviteter.

Efter denna period inleds en gradvis nedgång i vattentemperaturen som varar genom vintermånaderna.

Det är mellan januari och april som vattnet är som kallast, vilket kan göra det mindre attraktivt för simning och andra vattenbaserade aktiviteter.